BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAKLARA GÖZ YUMUYOR!!

Konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de intikal ettiği, fakat iddialara göre Başakşehir Belediyesi’nin bu kurumları yanlış bilgilendirmesi sebebiyle soruşturmaların halen devam ettiği öğrenildi.

BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAKLARA GÖZ YUMUYOR!!
12 Mart 2021 - 10:53

FinansGündem'de yer alan habere göre; İmar barışı ve arkasından gelen Kovid-19 salgını sebebiyle yeterli denetimlerin yapılamaması ve belediyelerin görevlerini ihmal etmesi sebebiyle kaçak yapılaşmalarda dikkat çeken bir artış olduğu gözlemleniyor. İstanbul ise salgınla birlikte 3194 Sayılı İmar Kanunu aykırı yapılan kaçak inşaatlarda ve imar kirliliğinde liderliğini koruyor.

Bahçeşehir’de bulunan Estonşehir 5 Kısım Sitesi’nde ikamet eden Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal da iddialara göre siyasilerin ve bürokratların nüfuzunu kullanarak konutuna yaptığı kaçak inşaatlar sebebiyle yargılanan isimlerden birisi.

İmar Barışı sürecinden önce site ortak alanını işgal ederek, konutuna kaçak eklenti yaptıran Özdal’ın ‘İmar Barışı’na başvurduğu, ancak yaptığı işlemin bu kapsamda olmaması sebebiyle “ret” cevabı aldığı kaydedildi. 

Başakşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından konutundaki kanunsuz işlemler için 11 Nisan 2018’de ‘Yapı Tespit Tutanağı’ düzenlenen Kadri Özdal’a onaylı projeye aykırı inşai faaliyetlerde bulunduğunun tespit edildiği uyarısı yapılarak, onaylı mimari projeye uygun hale getirmediği takdirde yasal işlem yapılacağı ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağı tebliğ edilmiş.

Ancak geçen 3 yıllık süre için de Başakşehir Belediyesi’nin hiçbir şey yapmadığı gibi Kadri Özdal’ın da konutuna ikinci kaçak eklentiyi yaptığına işaret edildi.   

Aynı zamanda oturduğu sitenin yöneticisi de olan Kadri Özdal’ın Kovid-19 salgını döneminde de site ortak alanına tecavüz ederek ikinci eklentiyi yaptığı için bir kez daha Başakşehir Belediyesi zabıtaları tarafından hakkında tutanak tutulduğu ve suç duyurusunda bulunulduğu, bunun üzerine de nüfuzlu kişilerin belediye ve şikayetçi olanlarla temasa geçtiği öğrenildi.

Site yöneticisi olarak sitedeki kaçak yapılaşmalara ve hukuksuz eylemlere görevi icabı müdahale etmesi gereken Özdal’ın Site Yönetim Planı’na aykırı olarak sitenin ortak alanına da Genel Kurul Kararı olmadan mevzuatlara aykırı şekilde beton döktürüp pergola yaptırdığı, site geneline ihtiyaç yokken plana aykırı şekilde aydınlatma sistemi kurdurduğu, siteyi yönetirken de mevzuatları dikkate almadığı ve yakınlarının gece havuza rahat girebilmesi için havuz kullanım saatini bile şikayetlere ve yasalara rağmen gece 12’ye çektiği kaydedildi. 

Bakan Yardımcıları, bürokratlar devrede

Maliye ve Hazine eski Bakan Yardımcısı ve Turkcell Yönetim Kurulu’ndan etkili isimler kanalıyla Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu üzerinde nüfuz kullandığı öne sürülen Kadri Özdal’ın İmar Kanunu’na aykırı eklentileri için şu ana kadar fiziki hiçbir işlem yapılamadığı kaydedildi.  

Başakşehir Belediyesi’nin 2018’de ceza keserek, kaçak eklentilerin yıkıp, eski haline getirmesi için uyardığı Özdal’ın geçen zamanda gereken işlemi yapmadığı gibi 2020’de İmar Barışı ve Kovid-19 döneminde belediyenin uyarılarını dinlemeyerek ikinci kaçak eklentiyi gerçekleştirdiği ve ayrıca yöneticisi olduğu sitede diğer sakinleri de kaçak inşaat için teşvik ettiği de ileri sürüldü.

Böylece toplam 87 konut bulunan Estonşehir 5 Sitesi’ndeki kaçak inşaat sayısı 2018 başlarında 8-9 adetken, 2020 sonunda bu sayının 54 adede ulaştığı ifade edildi.

Başakşehir Belediyesi’nin göz yumması, site yöneticilerinin de kendi kaçak yapılarını koruyabilmek için diğer sakinleri de usulsüz işlemlere yönlendirip, kaidesiz, kuralsız yapılan inşaatlarla kargaşaya sebep olma yaklaşımları neticesinde sitenin mimari bütünlüğünün bozulduğu, konut değerlerinin düştüğü ve sitenin adeta gecekonduya döndüğü belirtildi.   

Başakşehir Belediyesi’nden çifte standart

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun, aynı bölgede yer alan Bahçeşehir Konakları’nda kanunlara aykırı gerçekleşen benzer imar kirliliği için bir milletvekilinin şikayetiyle harekete geçip yıkım yaptığı ve kaçak inşaatlara izin vermediği, ancak Estonşehir 5 Sitesi’nde görevini suiistimal ederek alenen yasaların çiğnenmesine göz yumduğu iddia edildi. 

Konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de intikal ettiği, fakat iddialara göre Başakşehir Belediyesi’nin bu kurumları yanlış bilgilendirmesi sebebiyle soruşturmaların halen devam ettiği öğrenildi.

Hukukçular: “Alenen suç işleniyor”

İmar mevzuatında uzman hukukçular, kanunlara ve projelere aykırı yapıların yıkılması için belediye yetkililerinin ihbar üzerine veya re’sen derhal yapı durdurma tutanağı oluşturup, binayı mühürleyip, konuyu ‘Encümen’e intikal ettirerek, 3194 Sayılı İmar Kanunun 32. Maddesine göre yapı sahibine 30 gün süre vermeleri gerektiğine işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptılar;

“Bu süre içerisinde aykırılığı gidermesi, gidermediği takdirde Belediye İmar Şb. ekiplerince yıkılacağı veya yıktırılacağı ihtar edilir.

İmar Kanunu’nun 42. maddesine göre kaçak inşa faaliyete bulunanlara idari para cezası tahakkuk ettirilerek, Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunulması gerekir.

Diğer taraftan verilen sürede kaçak inşaat yıkılmaz ya da imara aykırılık giderilmezse, Belediye İmar Müdürlüğü ekipleri, yapıyı yıkar ya da yıktırması icap eder.”

Hukukçular, belediyenin Bahçeşehir Konakları için yasaları uyguladığı, yıkım yaptığı ve sonrada kaçak inşa faaliyetlere izin vermediği, ancak Estonşehir 5 Sitesi için ise çeşitli sebeplerle bir şey yapmadıklarını ifade ettiler. Belediyenin üzerinden sorumluluğu atabilmek için konuya zamana yayacak şekilde cezalar kesip, uyarılarda bulunduğu, ancak imar kirliliğini önlemek için adım atmadığından yasalar önünde suç işlediğinin altını çizdiler.

Sitesine sahip çıkmayan yönetici

Site yöneticisi Özdal’ın Estonşehir 5 Sitesi’ndeki eylemleriyle “görevi kötüye” kullanarak kendi menfaatlerini korumak için hareket ettiği, hukuksuz girişimlerin yetkililerini de bıktırdığı, Başakşehir sınırlarındaki yaklaşık 400 site içinde sadece 3 site yönetiminin sitesine sahip çıkmadığı, Estonşehir 5 sitesinin de bunlar arasında başı çektiği ifade ediliyor. 

Tüm konutların bahçesi olmasına rağmen sitenin ortak yeşil alanına, Genel Kurulu Kararı olmadan hukuksuz bir şekilde beton döktürerek üzerine pergola yaptıran Özdal’ın bu şekilde üzerindeki tartışmaları başka yöne çekmek istediği, mevzuatlara aykırı icraatlarından şikayetçi olan olan site sakinlerini sindirmek için işyerlerine ağır itham, yalan ve iftiralarla dolu e-postalar gönderilmesini organize ettiği belirtiliyor.   

Başakşehir Belediyesi’nin nüfuzlu kişilerden çekinerek, Estonşehir 5 Sitesi’ndeki kaçak yapılaşmaya direkt müdahale etmediği, dolaylı yollardan adli süreç başlattığı ileri sürülürken, bazı site sakinlerinin de Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal’ın site yöneticisi olarak “görevi suiistimal” ve menfaat temin etmesi gibi iddialardan konuyu mahkemeye taşıdığına dikkat çekiliyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum